Update cookies preferences

Πώς να γίνετε δότρια ωαρίων

Πολλά ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες σύλληψης και καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (εξωσωματική γονιμοποίηση), χρησιμοποιώντας τα δικά τους ωάρια και το σπέρμα, αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που πρέπει να χρησιμοποιούν σπέρμα ή ωάρια, δωρεά από άλλο άτομο. Η δωρεά ωαρίων έχει επιτρέψει σε πολλές γυναίκες, οι ωοθήκες των οποίων δεν παράγουν αρκετά και ποιοτικά ωάρια, να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

Ίσως διαβάζετε αυτές τις πληροφορίες από ενδιαφέρον να γίνεται δότρια ή σας προτάθηκε από κάποιον φίλο ή συγγενή. Αν ναι, πρέπει να μάθετε όλα όσα μπορείτε σχετικά με τη διαδικασία και να σκεφτείτε σοβαρά το τι περιλαμβάνει πριν ξεκινήσετε. Το να είσαι δωρητής γενετικού υλικού είναι μια πολύ σημαντική και γενναία απόφαση.

Ποια γυναίκα μπορεί να δωρίσει τα ωάρια της;

Δεν είναι δυνατόν όλες οι γυναίκες να δωρίσουν τα ωάρια τους. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που ορίζονται νομοθετικά.

Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια ηλικίας κατά το οποία επιτρέπεται η δωρεά ωαρίων, από 18 ετών έως και 35 ετών. Το κατώτατο όριο εξασφαλίζει ότι μια γυναίκα μπορεί νομίμως να δώσει την συγκατάθεση της.

Πως μπορώ να ενταχθώ στο Πρόγραμμα Δωρεάς Ωαρίων;

Εφόσον εκδηλώσετε ενδιαφέρον για την συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα Δωρεάς Ωαρίων (τηλεφωνικά ή μέσω e-mail), θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση-συνέντευξη με ιατρό της Μονάδας εξωσωματικής. Στη συνάντηση αυτή θα λάβετε έναν ενημερωτικό οδηγό του προγράμματος δωρεάς και θα ενημερωθείτε για όλη τη διαδικασία, τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η θεραπεία και η λήψη των ωαρίων καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να ενέχει η εφαρμογή της μεθόδου. Με βάση τα δεδομένα σας, μπορεί να ενταχθείτε ή να απορριφθείτε από το πρόγραμμα δωρεάς, όπως και μετά από πλήρη ενημέρωσή σας μπορεί να θελήσετε να αποφασίσετε ή και να απορρίψετε την ιδέα της δωρεάς.

Μετά την ενημέρωση σας θα πρέπει να συμπληρώσετε μια αίτηση-συγκατάθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα δωρεάς. Ωστόσο, προτού γίνει αποδεκτή η αίτηση σας, θα πρέπει να υποβληθείτε σε ιατρική και ψυχολογική εξέταση.

Ποια είναι τα στάδια της διαδικασίας δωρεάς ωαρίων;

1 . Στάδιο διέγερσης πολλαπλής ανάπτυξης ωαρίων.

Σε έναν κανονικό έμμηνο κύκλο ένα ωάριο ωριμάζει και, στην ωορρηξία, απελευθερώνεται από ένα σάκο που περιέχει ωάριο (που ονομάζεται ωοθυλάκιο) στις ωοθήκες. Στη δωρεά ωαρίων, ο στόχος είναι, μέσω χορήγησης φαρμάκων, να ωριμάσουν στις ωοθήκες περισσότερα ωάρια από το κανονικό («πρόκληση πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας»). Τα φάρμακα είναι παρόμοια με τις ορμόνες που παράγει το σώμα σας, αλλά σε πολύ υψηλότερες δόσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις δωρεάς η διέγερση των ωοθηκών ξεκινάει τη 2η μέρα του κύκλου.

Η μαία ή ο γιατρός θα σας εκπαιδεύσει πως να κάνετε την ένεση υποδορίως στην κοιλιά (με πολύ μικρή βελόνα ινσουλίνης οπότε και ο πόνος είναι αμελητέος) και θα σας καθοδηγήσει για το πότε να κάνετε την ένεση καθημερινά στο σπίτι. Οι ενέσεις γίνονται για 10-12 ημέρες και πρέπει να γίνονται συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια του κύκλου θεραπείας δωρεάς, υποβάλλεστε σε συχνές εξετάσεις αίματος, καθώς και σε κολπικές υπερηχογραφικές εξετάσεις για να παρακολουθούνται τα αναπτυσσόμενα ωάρια, δηλαδή ποια είναι η αντίδραση του οργανισμού σας στη φαρμακευτική αγωγή. Με βάση αυτές τις εξετάσεις, ο γιατρός ενδέχεται να τροποποιήσει τη δόση του φαρμάκου.

Σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με την ανάπτυξη των ωαρίων, θα λάβετε μια τελική ένεση άλλου φαρμάκου για την προετοιμασία της λήψης των ωαρίων και θα προγραμματιστεί η λήψη των ωαρίων σας.

Γενικά, κατά τη διάρκεια της θεραπείας δωρεάς θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τη Μονάδα 4-5 φορές, κατόπιν ραντεβού.

2. Στάδιο ωοληψίας

Τα ωάρια θα απομακρυνθούν από τις ωοθήκες σας με μια μικρή χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται ωοληψία (διακολπική ωοθηκική αναρρόφηση), κατά την οποία μια λεπτή βελόνα, που είναι τοποθετημένη στην κολπική κεφαλή του υπερήχου αναρροφά το υγρό από κάθε ωοθυλάκιο, ώστε να συλλεγούν τα ωάρια.

Κατά τη διάρκεια της ωοληψίας, η οποία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, κρίνεται απαραίτητη η παρουσία αναισθησιολόγου για χορήγηση ελαφράς αναισθησίας. Αμέσως μετά θα παραμείνετε στην ανάνηψη για λίγες ώρες πριν πάτε στο σπίτι. Την ημέρα εκείνη συνιστούμε να έχετε μαζί σας κάποιον συνοδό για να σας συνοδεύσει στο σπίτι, δεν πρέπει να οδηγήσετε και είναι καλό να ξεκουραστείτε. Συχνά, χρειάζεται, κάποιες μέρες μετά, να περιορίσετε τυχόν έντονες δραστηριότητές σας.

3. Στάδιο Ωχρινικό (ανακούφισης ωοθηκών)

Αφού συνέλθετε από τη λήψη των ωαρίων, ο κύκλος θεραπείας έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να ακολουθήσετε αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού σας για τις επόμενες μέρες (διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ανάλατος, περιορισμός στη λήψη υγρών) μέχρι να σας έρθει περίοδος (εντός 7-14 ημερών).

Φροντίδα παρακολούθησης μετά τη λήψη των ωαρίων:

Μετά την ωοληψία, θα σας δοθούν οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε και πότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. ορισμένες περιπτώσεις, οι δότριες επιστρέφουν στη Μονάδα για ένα ή δύο checkups.

Θα επηρεάσει τη μεταγενέστερη γονιμότητά μου η δωρεά των ωαρίων μου;

Πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι η δωρεά ωαρίων τους μπορεί να μειώσει την ικανότητά τους να μείνουν έγκυες αργότερα. Κάθε μήνα η γυναίκα ωριμάζει 1500 ωάρια από τα οποία τα 1499 θα καταστραφούν από τον ίδιο τον οργανισμό και μόνο ένα (1) θα επιλεχθεί για ωορρηξία. Με τις ορμόνες της εξωσωματικής κρατούμε εν ζωή 15-20 από αυτά τα οποία ήταν προγραμματισμένα να αυτοκαταστραφούν στο συγκεκριμένο κύκλο. Επομένως δεν επηρεάζεται ο αριθμός των ωαρίων που η γυναίκα έχει στις ωοθήκες της για τα υπόλοιπα χρόνια της αναπαραγωγικής της ηλικίας. Επί απουσία επιπλοκών, η δωρεά ωαρίων δεν επηρεάζει τη μεταγενέστερη γονιμότητά σας.

Υπάρχει ανωνυμοποίηση ή όχι;

Κάθε δότρια ωαρίων επιλέγει μόνη της αν η ταυτότητά της θα είναι ανώνυμη ή επώνυμη ή αν θα γνωστοποιηθεί στο τέκνο μετά από την ενηλικίωσή του, αν το τελευταίο το αιτηθεί.

Η επιλογή ανώνυμης ή επώνυμης δότριας γίνεται από τα υποβοηθούμενα πρόσωπα. Η ταυτότητα του τέκνου, καθώς και των γονέων του δε γνωστοποιείται στη δότρια ωαρίων .

Αποζημίωση σε Δότρια γεννητικού υλικού

Σύμφωνα με την Αρχή (ΦΕΚ 5524/Β/2022) στη Δότρια γαμετών καταβάλλεται αποζημίωση για τις ιατρικές, εργαστηριακές και νοσηλευτικές δαπάνες, πριν, κατά και μετά τη λήψη των γαμετών καθώς και για τις δαπάνες που διενεργούνται εντός της ελληνικής επικράτειας για μετακίνηση και διαμονή, καθώς και για τη βιολογική καταπόνηση.

Η Δότρια διαθέτει τα ωάρια της αλτρουιστικά, δεν λαμβάνει οικονομικό αντάλλαγμα για τη δωρεά των ωαρίων της, παρά μόνο τις προαναφερόμενες προσδιορισμένες από το νόμο δαπάνες και αποζημίωση.

Το ποσό της αποζημίωσης καταβάλλεται μετά τη λήψη των ωαρίων και εκδίδεται το νόμιμο φορολογικό παραστατικό.

Espa