Ο χρόνος που απαιτείται για τη σπερματογένεση διαρκεί περίπου δύο μήνες. Έτσι, η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να βελτιωθεί γρήγορα με μικρές απλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής. Τα παρακάτω αποτελούν απλές βασικές συμβουλές που μπορείτε να εντάξετε στη ζωή σας, ώστε να βελτιώσετε την ποιότητα του σπέρματος, αλλά και την υγείας σας γενικότερα.

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω το σπέρμα μου;

Τρώτε σωστά και καλά

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για υγιές σπέρμα. Όπως και εσείς ο ίδιος, το σπέρμα χρειάζεται πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά.

Η διατροφή σας πρέπει να έχει:

  • Πολλά φρούτα και λαχανικά
  • Πολλά αμυλούχα τρόφιμα, όπως ψωμί, ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά
  • Πρωτεΐνες όπως κρέας, ψάρι, αυγά και φασόλια
  • Λίγο γάλα, γιαούρτι και τυρί
  • Περιορισμένο λίπος, ζάχαρη ή αλάτι

 

Μειώστε το κάπνισμα και το ποτό

Το κάπνισμα άνω των 20 τσιγάρων την ημέρα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα, πέραν όλων των υπόλοιπων αρνητικών επιπτώσεων στη συνολική υγεία του οργανισμού σας.

Ο καπνός περιέχει πάνω από 4.000 συστατικά και πολλά από αυτά είναι τοξικά για το σπέρμα, ενώ παράγει επίσης «ελεύθερες ρίζες» που μπορούν να βλάψουν το DNA του σπέρματος και τη συνολική επιβίωσή του.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι καλή για το σπέρμα σας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι άνδρες που προσπαθούν για να αποκτήσουν παιδί με τη σύντροφό τους δεν πρέπει να πίνουν περισσότερες από 2 ποτήρια αλκοόλ μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Χάστε βάρος

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να βλάψει το σπέρμα και να οδηγήσει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι την επίτευξη φυσικής κύησης, ενώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την επιτυχία μιας θεραπείας υπογονιμότητας.

Αποφύγετε τη χρήση ουσιών

Η χρήση κάνναβης βλάπτει το σπέρμα με πολλούς τρόπους. Επιβραδύνει την ταχύτητα των σπερματοζωαρίων και επηρεάζει τη φυσιολογική τους λειτουργία.

Η πιο σοβαρή συνέπεια της μακροχρόνιας τακτικής χρήση της κάνναβης είναι η πιθανότητα μόνιμης μείωσης της ικανότητας ενός άνδρα να παράγει σπέρμα.

Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε και στην περίπτωση που καταναλώνετε συμπληρώματα γυμναστικής, καθώς μπορεί να περιέχουν στεροειδείς ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή σπέρματος.

Δώστε βάση στην ηλικία σας

Οι επιπτώσεις της γήρανσης στη γονιμότητα των ανδρών δεν είναι τόσο δραματικές όσο στις γυναίκες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν παρατηρείται και στο αντρικό φύλο φθίνουσα τάση της ποιότητας του σπέρματός τους, με την ηλικία.

Άγχος και βάρος

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες υποφέρουν από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας και του στρες. Και τα δύο βλάπτουν τη γενική υγεία και ευεξία σας και μπορούν επίσης να μειώσουν τη γονιμότητά σας. Το άγχος μπορεί ακόμη και να σταματήσει την επιθυμία για σεξ και τη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας.

Τα καλά νέα για τους άνδρες

Το συχνό σεξ θεωρείται απαραίτητο.  Όταν δεν επέρχεται εκσπερμάτιση για μια εβδομάδα ή περισσότερο, το σπέρμα σας «γερνάει» και χάνει την ποιότητά του, μειώνοντας τις πιθανότητες να καταστήσετε τη σύντροφό σας έγκυο. Το πιο υγιές σπέρμα είναι εκείνο που παράγεται έπειτα από αποχή 2-5 ημερών μετά την τελευταία σας εκσπερμάτωση.

Τα άλλα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του σπέρματος σας σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε 3-6 μήνες.

Θεωρείτε ότι είναι πολύ υψηλό το τίμημα για να γίνετε μπαμπάς;

Εύη Τιμοθέου BcS, MSc, 

Senior Clinical Embryologist, Lab Director

Τατιάνα Χαρτοματσίδου BcS, MSc,

Jr. Clinical Embryologist