Η παθολογία των σαλπίγγων αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα υπογονιμότητας στο 20% των υπογόνιμων ζευγαριών. Η εξέταση βατότητας των σαλπίγγων (υστεροσαλπιγγογραφία) αποτελεί μια εκ των απαραίτητων εξετάσεων στα πλαίσια της διερεύνησης της υπογονιμότητας ενός ζευγαριού. Η Assisting Nature καινοτομεί και εφαρμόζει μια νέα τεχνική, ανώδυνη χωρίς έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να αντικαταστήσει την κλασική υστεροσαλπιγγογραφία, με συγκρίσιμα αποτελέσματα αλλά ποιο φιλική προς την ασθενή.


Η νέα μέθοδος υπερηχογραφίας με αφρώδες σκιαστικό υλικό από πολυσακχαρίτη (ExEmFoam) (HyFoSy) αξιολογεί τη βατότητα των σαλπίγγων και επιπλέον μπορεί να εξετάσει το περίγραμμα της κοιλότητας της μήτρας με δυνατότητα να ανιχνεύσει πιθανές ανωμαλίες της μήτρας. Πραγματοποιείται με την έγχυση του αφρώδους σκιαστικού στην κοιλότητα της μήτρας που εν συνέχεια κατευθύνεται προς τις σάλπιγγες ενώ παράλληλα απεικονίζεται υπερηχογραφικά. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 15-30 λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου (προτιμάται μεταξύ 6ης και 10ης ημέρας του κύκλου).

Τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου HyFoSy, που εφαρμόζεται από το εξειδικευμένους επιστήμονες της Assisting Nature, την καθιστούν φιλική προς την ασθενή και είναι ποικίλα:

  • Δεν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία
  • Είναι λιγότερο οδυνηρή διαδικασία
  • Λιγότερο χρονοβόρα σε σχέση με τη HSG
  • Η ίδια η εξέταση λόγω έγχυσης του σκιαστικού βελτιώνει από μόνης της τη βατότητα των σαλπίγγων
  • Απουσία κινδύνου αλλεργίας με τη χρήση ειδικού υποαλλεργικού αφρού
  • Δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες έχοντας εφαρμοστεί σε πάνω από 60.000 ασθενείς.
  • Εκτελείται σε εξωτερικό ιατρείο/κλινική

Γιατί χρειάζομαι αυτή την εξέταση;

  • Η εξέταση δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες στο θεράποντα ιατρό σας για τη βατότητα των σαλπίγγων (δηλαδή ότι οι σάλπιγγες σας είναι ανοιχτές και επιτρέπουν στα ωάρια σας να ταξιδέψουν ελεύθερα μέσα σ’ αυτές, όπου γονιμοποιούνται από το σπερματοζωάριο και το έμβρυο κατευθύνεται προς τη μήτρα όπου εμφυτεύεται).
  • Είναι απαραίτητη για γυναίκες με δυσκολίες σύλληψης, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις στην περιτοναϊκή κοιλότητα καθώς και σε γυναίκες με μολύνσεις στην περιτοναϊκή κοιλότητα (που ενδέχεται να έχουν προκαλέσει συμφύσεις και να έχουν αποφράξει τις σάλπιγγες).

Πότε θα γνωρίζω τα αποτελέσματα;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού στην μονάδα με το θεράποντα ιατρό σας ώστε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της υστεροσαλπιγγογραφίας HyFoSy και το υπόλοιπο ιατρικό σας ιστορικό καθώς και του συντρόφου/ συζύγου για τα αίτια της υπογονιμότητας.

Η μονάδα μας έχοντας τη μεγαλύτερη εμπειρία στην εφαρμογή της διαγνωστικής υπερηχογραφικής σαλπιγγογραφίας HyfoSy αλλά και την απόλυτη εξειδίκευση στο τομέα της υπογονιμότητας διοργάνωσε το 1ο workshop εκπαίδευσης ιατρών και μαιευτικού προσωπικού στην Ελλάδα στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους

Assisting Nature Hands-on Workshops – September 2018 www.youtube.com/watch?v=mJssjxoUER0
Hystero-Salpingo-Foam Sonography ( HyFoSy )
www.youtube.com/watch?v=IEoprzL2ByY

 

Πηγές:

o Thoma ME, AC ML, Louis JF, King RB, Trumble AC, Sundaram R, et al. Prevalence of infertility in the United States as estimated by the current duration approach and a traditional constructed approach. Fertil Steril. 2013;99(5):1324–31
o Dutch Society of Obstetrics and Gynaecology. Guideline-Basic fertility work-up. 2004. Available from: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/orienterend_fertiliteitsonderzoek_ofo/startpagina_orienterend_fertilitietsonderzoek.html.
o Dijkman AB, Mol BW, van der Veen F, Bossuyt PM, Hogerzeil HV. Can hysterosalpingocontrast-sonography replace hysterosalpingography in the assessment of tubal subfertility? Eur J Radiol. 2000;35(1):44–48.
o Reis MM, Soares SR, Cancado ML, Camargos AF. Hysterosalpingo contrast sonography (HyCoSy) with SH U 454 (Echovist) for the assessment of tubal patency. Hum Reprod. 1998;13(11):3049–3052.
o Emanuel MH, Exalto N. Hysterosalpingo-foam sonography (HyFoSy): a new technique to visualize tubal patency. Ultrasound Obstet Gynecol. 2011;37(4):498–499.
o Piccioni MG, Riganelli L, Filippi V, Fuggetta E, Colagiovanni V, Imperiale L, Caccetta J, Panici PB, Porpora MG. Sonohysterography: comparison of Foam and Saline. J Clin Ultrasound. 2017; 45: 67-71

• Ελένη Κατσιάνη, Βιολόγος ΜSc, PhD
• Σταματάκη Στέλλα, Μαία