Update cookies preferences

Νεα

Covid-19 και εξωσωματική γονιμοποίηση

07/06/21

Ο Covid-19 αποτελεί μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, η οποία έχει αλλάξει την καθημερινότητα των γιατρών, ανατρέποντας τα ιατρικά δεδομένα. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οι αποφάσεις που καλείται να εφαρμόσει η επιτροπή της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής λαμβάνονται πάντα με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια τόσο του ζευγαριού όσο και των παιδιών που πρόκειται να γεννηθούν. Ο επίκουρος καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας του ΑΠΘ Βαγγέλης Παπανικολάου δίνει συνέντευξη στο health4U.gr, προσφέροντας τις γνώσεις του γύρω από τον ιό και την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Covid-19 και εξωσωματική
Στις Μονάδες Εξωσωματικής εφαρμόζουμε ήδη αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Στα πρωτόκολλα αυτά προστέθηκαν λόγω της πανδημίας επιπλέον διαδικασίες, οι οποίες εντάχθηκαν άμεσα στην καθημερινότητα των Μονάδων, με στόχο την προστασία ασθενών και εργαζομένων.

  • Εβδομαδιαία εξέταση για τον Covid-19 στο ιατρικό, μαιευτικό και διοικητικό προσωπικό.
  • Μοριακός έλεγχος PCR Covid των ζευγαριών σε διαφορετικά στάδια της θεραπείας και διακοπή θεραπείας σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.
  • Σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση των χώρων και των επιφανειών με ειδικά απολυμαντικά καθαριστικά.
  • Θερμομέτρηση όλων των επισκεπτών, ασθενών και συνεργατών μας κατά την είσοδό τους στη Μονάδα.
  • Περιορισμός του αριθμού όσων εισέρχονται στη Μονάδα, με απαγόρευση προσέλευσης συνοδών περισσότερων του ενός, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.
  • Μείωση στο ελάχιστο δυνατό του χρόνου παραμονής των ζευγαριών στη Μονάδα.
  • Συστηματική ενημέρωση των ασθενών για τα μέτρα προσωπικής προστασίας.

Όπως καταλαβαίνετε, ακολουθούμε αυστηρά τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και λαμβάνουμε όλα τα ειδικά μέτρα προφύλαξης, ούτως ώστε να συνεχίζονται απρόσκοπτα οι θεραπείες των ζευγαριών. 

Covid-19 και επιπλοκές
Πόσο ασφαλής είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση εν μέσω πανδημίας;

Στις αρχές της πανδημίας δεν υπήρχαν δεδομένα για τους δυνητικούς κινδύνους που αφορούσαν τις θεραπείες εξωσωματικής και την εγκυμοσύνη. Αυτός ήταν και ο λόγος που η διεθνής επιστημονική κοινότητα αποφάσισε αρχικά την αναστολή των θεραπειών. Σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος ούτε για το έμβρυο (μόνο δύο έμβρυα παγκοσμίως μολύνθηκαν με κάθετη μετάδοση – in utero) ούτε για τη μητέρα (δεν παρατηρήθηκε αύξηση της περιγεννητικής θνησιμότητας) και οι θεραπείες εξωσωματικής συνεχίζονται κανονικά, με προϋπόθεση βέβαια την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού.

Covid-19 και ψυχολογία
Πιστεύετε ότι η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε τροχοπέδη στην απόφαση της γυναίκας να προβεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση;
Η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε τον τελευταίο χρόνο μια νέα πραγματικότητα για όλους μας, γιατρούς και ασθενείς. Τα ζευγάρια επιβαρύνθηκαν με επιπρόσθετο άγχος, αγωνία για το τι θα ακολουθήσει και φόβο για το κατά πόσο μπορούν με ασφάλεια να προχωρήσουν σε θεραπείες εξωσωματικής και εγκυμοσύνη εν μέσω πανδημίας. Κατά την περίοδο της πρώτης έξαρσης της πανδημίας ένας σημαντικός αριθμός ζευγαριών αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του, καθώς συστήθηκε από την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αναβολή όλων των καινούριων προσπαθειών εξωσωματικής και όλων των εμβρυομεταφορών κατεψυγμένων εμβρύων.

Στην πορεία, και με την απόφαση επαναλειτουργίας των Μονάδων Εξωσωματικής, τα περισσότερα ζευγάρια επέλεξαν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, καθώς ο φόβος μόλυνσης από κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των επιπτώσεών του στο νεογνό μέσω του πλακούντα υπερνικήθηκε από τις εργασίες, που έδειξαν ότι δεν επηρεάζεται το νεογνό. Σήμερα, όλες οι θεραπείες εξελίσσονται κανονικά, οι Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής τηρούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, με αποτέλεσμα κάθε γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί να ξεκινά με ασφάλεια τη θεραπεία.

Iατροτεχνολογικές εξελίξεις και εξωσωματική γονιμοποίηση
Οι σύγχρονες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο, συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση των ποσοστών επιτυχίας αλλά και στη βελτίωση της συνολικής προσέγγισης και αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.

Σε κλινικό επίπεδο, νέα πρωτόκολλα φιλικά προς την ασθενή προσφέρουν εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, με καλύτερα ποσοστά κυήσεως και σημαντικά μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών (σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών).

Σε εμβρυολογικό επίπεδο, νέες τεχνικές προεμφυτευτικής διάγνωσης, όπως το Next Generation Sequencing, μας επιτρέπουν να διαγνώσουμε τεράστιο αριθμό γενετικών νοσημάτων ταυτόχρονα,  να ανιχνεύσουμε χρωμοσωμικές και μονογονιδιακές, να επιλέξουμε μόνο υγιή έμβρυα για εμβρυομεταφορά και να πετύχουμε έτσι μέγιστες πιθανότητες για επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Επιπλέον, οι κλιβάνων τύπου time lapse αποτέλεσαν ένα καινοτόμο σύστημα στην καλλιέργεια των εμβρύων. Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας πετυχαίνουμε τη διαρκή παρακολούθηση των εμβρύων, εντοπίζουµε µε µεγαλύτερη ακρίβεια τα έµβρυα µε καλή µορφολογία και σωστό ρυθµό ανάπτυξης και αποκλείουμε από την εµβρυοµεταφορά έµβρυα χαµηλής ποιότητας και δυναµικής, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες θετικής κύησης.

Συμβουλεύσου τον γιατρό σου!
«Οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης επηρεάζουν συνολικά τη ζωή των γυναικών, την προσωπική, την οικογενειακή, την κοινωνική, την επαγγελματική. Η καθημερινότητα, που είναι αγχωτική από μόνη της, σίγουρα περιπλέκεται με τη δέσμευση σε μια θεραπεία γονιμότητας. Αυτό που βοηθάει πολλές φορές τις ασθενείς μας είναι να προχωράνε στη διαδικασία ένα βήμα τη φορά. Να ανεβαίνουν ένα ένα τα σκαλοπάτια, με συγκρατημένη αισιοδοξία και να φροντίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία και ισορροπία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο health4U.gr ο κ. Παπανικολάου.

«Πριν από την έναρξη θεραπείας είναι σημαντικό να ελέγχουν την αντιμυλλέριο ορμόνη (AMH) για να μάθουν την αναπαραγωγική τους ηλικία. Η υγιεινή διατροφή, η ήπια άθληση, ο χρόνος ξεκούρασης μέσα στην ημέρα θα τις βοηθήσουν ώστε να μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα τα στάδια της θεραπείας που θα ακολουθήσουν. Αυτό που επίσης βοηθάει είναι να μη διστάζουν να ζητούν διευκρινίσεις για ό,τι νιώθουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή για οτιδήποτε σχετικό με τη θεραπεία τις προβληματίζει. Το εξειδικευμένο προσωπικό των Μονάδων μας είναι πάντα δίπλα τους, εκπαιδευμένο για να απαντήσει σε κάθε ερώτημα και απορία», συμβουλεύει τις γυναίκες που προβαίνουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Και καταλήγει: «Συγκεκριμένα, για την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε είναι σημαντικό να τηρούν όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να αποφύγουν πιθανότητα μόλυνσης από τον κορονοϊό και περαιτέρω αναβολή της θεραπείας τους».

Πηγή: www.health4u.gr


Espa