Update cookies preferences

Διερεύνηση Γυναικείας Γονιμότητας

Όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρνει να πετύχει εγκυμοσύνη μετά από προσπάθειες ενός χρόνου, τότε και οι δύο σύντροφοι πρέπει να περάσουν από μια ολοκληρωμένη φυσική & ιατρική εξέταση.

Κατά το 1ο ραντεβού με τον γυναικολόγο της, η γυναίκα θα συζητήσει θέματα ωορρηξίας, ώστε να διαπιστώσει αν προσπαθούσε στις σωστές ημέρες και θα αναφέρει Ιστορικό (1) κάποιας κύησης στο παρελθόν ή το κατά πόσον λάμβανε κάποια αντισυλληπτική μέθοδο. Επίσης θα δωθεί πλήρες ιστορικό για οποιαδήποτε πάθηση ή θεραπεία έχει ληφθεί μέχρι τώρα και εν συνεχεία θα υποβληθεί σε τεστ Παπανικολάου (2) & Γυναικολογικό υπέρηχο (3). Ο υπέρηχος, ιδίως, είναι από τα βασικότερα σημεία στη διερεύνηση μιας γυναίκας καθότι δίνει πληροφορίες για όλα τα γεννητικά της όργανα.

Πρόσφατα γίνεται και 3D ή 4D υπερηχογραφία όπου με σαφήνεια φαίνονται οι ωοθήκες και τα αντριαία ωοθυλάκια, ενώ ινομυώματα ή διαφράγματα της μήτρας αναδεικνύονται ευκολότερα. Επίσης μια παραλλαγή sonohysterography με χορήγηση διατατικού μέσου βοηθά στη διαλεύκανση ανωμαλιών της ενδομήτριας κοιλότητας

Mετά τον πρώτο κύκλο των εξετάσεων, ο ειδικός στην Αναπαραγωγή Γυναικολόγος, ζητάει τις κάτωθι εξετάσεις:

  • Μέτρηση της AMH (4) – αντιμυλλέρειος ορμόνη – για να διαπιστώσει τις ωοθηκικές εφεδρείες, καθότι η γυναίκα γεννιέται με πεπερασμένο αριθμό ωαρίων και κάθε χρόνο θυσιάζει πέριξ των 1.000 με 3.000 εξαντλώντας σιγά σιγά το απόθεμα της.
  • Πλήρης Ορμονικός / Αιματολογικός έλεγχος (5), ο οπόιος θα ζητηθεί και θα περιλαμβάνει την FSH, LH, Οιστραδιόλη, Προγεστερόνη, DHEAS, Τεστοστερόνη, Ανδοστενδιόνη και Προλακτίνη. Ιδίως, η τελευταία συχνά είναι αυξημένη λόγω άγχους και χρειάζεται προσεκτική ερμηνεία,ενώ συχνά απαιτείται και επανάληψη της εξέτασης. Η ομάδα αίματος καθορίζεται καθώς και το rhesus και ο αιματοκρίτης.
  • Θυρεοειδικός έλεγχος (6) είναι απαραίτητος μέσω TSH, F-T4 και Αντιθυρεοιδικών αντισωμάτων. Ένας υπέρηχος Θυροειδούς καλό είναι να πραγματοποιειθεί, ενώ ο ενδοκρινολόγος, συχνά, θα σας υποβάλλει σε δοκιμασία γλυκόζης ή τεστ αντίστασης στην ινσουλίνη, για να διαπιστώσει αν έχετε κάποιο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Καλλιέργειες κόλπου και τραχήλου (7) θα αποκαλύψουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και υποκλινικές φλεγμονές που κάλο είναι να υποχωρήσουν. PCR έλεγχος για ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα και χλαμύδια είναι ακριβείας, ενώ συμπληρωματικά μπορεί να ελεγχθεί ο Έρπης των γεννητικών οργάνων HSV και ο ιός HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων
  • Τελευταία ο Καρυότυπος (8) αποτελεί βασική εξέταση αν και η πιθανότητα χρωμοσωμικής ανωμαλίας ή μωσαϊκισμού είναι κάτω του 1% στα υπογόνιμα ζευγάρια.
  • Η Υστεροσαλπιγγογραφία (9) είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί η βατότητα των σαλπίγγων και η αρχιτεκτονική της ενδομήτριας κοιλότητας. Γίνεται με το πέρας της περιόδου και μέχρι την 13η ημέρα σε ακτινολογικό εργαστήριο και εφόσον έχει προηγηθεί λήψη αντιβίωσης και αναλγητικού όπως η παρακεταμόλη.

Αν με την παράπανω σειρά εξετάσεων είμαστε ακόμα στο κενό, τότε απαιτούνται εξετάσεις σε πιο εξειδικευμένο στάδιο, όπως:

  • Υστεροσκόπηση (10) με μέθη ή με τοπική – office hysteroscopy – επισκοπείται η ενδομήτρια κοιλότητα που είναι το α και το ω για την εμφύτευση των εμβρύων. Πολύποδες, συμφύσεις, διαφράγματα και υποβλεννογόνια ινομυώματα είναι οι πιο συχνές ανωμαλίες που βρίσκονται και διορθώνονται στον ίδιο χρόνο (επεμβατική υστεροσκόπηση).
  • Αν αυτή δεν φτάνει για να βάλουμε διάγνωση ή υποψιαζόμαστε ενδομητρίωση  τότε προχωρούμε στη διενέργεια Λαπαροσκόπησης (11) Γίνεται με γενική αναισθησία και όποια βλάβη ανευρεθεί διορθώνεται στον ίδιο χρόνο (επεμβατική Λαπαροσκόπηση).
  • Αντιωοθηκικά αντισώματα (12) ζητούμε σπάνια και ιδίως σε περιπτώσεις πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας.
  • Ομοίως, έλεγχο Θρομβοφιλίας (13) έχουν ανάγκη οι γυναίκες που αποβάλλουν ή έχουν ιστορικό θρόμβωσης ή γυναίκες κατόπιν πολλαπλών αποτυχημένων εξωσωματικών.
  • Στις ανωτέρω γυναίκες, συχνά κάνουμε Ενδομήτρια Βιοψία (14) κι έπειτα το δείγμα είτε αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, είτε για γονιδιακό έλεγχο, όπως το beREADY, Endometrial receptivity test.
  • Παρομοίως σε γυναίκες με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών συνιστάται πλήρης Aνοσολογικός έλεγχος (15) με ποσοστοποίηση και προσδιορισμό των κυτταροτοξικών Λεμφοκυττάρων (natural Killers T-cells).
  • Πιο ειδικές Γενετικές εξετάσεις (16) θα απαιτούνται ολο και συχνότερα με την πρόοδο της ιατρικής. Επί του παρόντος προτείνουμε κάποιες όπως: CFTR για κυστική ίνωση, Fragile X για πρόωρη εμμηνόπαυση, KAL1 για Kallmann syndrome, FSH mutation, LH receptor mutations.
  • Τέλος, σπάνια θα ζητηθεί Μαγνητική τομογραφία (17) MRI για αποσαφήνιση κάποιων μορφολογικών ανωμαλιών της μήτρας ή για τη διάγνωση της Αδενομύωσης

Share this video

Espa