Update cookies preferences

Φυσική Σύλληψη

Τι γίνεται φυσιολογικά – Εμμηνορυσιακός Κύκλος

Η πρώτη ημέρα του κύκλου συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως (κόκκινο αίμα προ τις 2:00 το μεσημέρι). Στην υπόφυση του εγκεφάλου έχει ξεκινήσει ήδη η έκκριση της FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη), η οποία δρα στις ωοθήκες προάγοντας την ωρίμανση περί των 1000 ωοθυλακίων το μήνα (κάθε ωοθυλάκιο περιέχει ένα και μόνο ωάριο). Ένα τελικά ωοθυλάκιο θα ωριμάσει –επικρατούν ωοθυλάκιο- και θα οδηγηθεί σε ωορηξία (ενώ τα υπόλοιπα καταστρέφονται) περί την 14η μέρα του κύκλου. Με την απελευθέρωση του ωαρίου το άδειο ωοθυλάκιο, το ωχρό σωμάτιο, αρχίζει να εκκρίνει προγεστερόνη για να προετοιμάσει το ενδομήτριο για ενδεχόμενη εμφύτευση. Τις ημέρες αυτές και μόνο ανοίγει το επονομαζόμενο παράθυρο εμφύτευσης και το ενδομήτριο γίνεται δεκτικό στο έμβρυο σε περίπτωση σύλληψης.

Πότε είναι η ωορρηξία μου;

Η μέση χρονική διάρκεια του κύκλου είναι 28 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται ανάμεσα στις 21 με 35 ημέρες. Το πρώτο μισό του κύκλου πριν από την ωορρηξία ονομάζεται ωοθυλακική φάση του κύκλου και η διάρκεια της διαφέρει από κύκλο σε κύκλο κι από γυναίκα σε γυναίκα, ενώ το δεύτερο μισό μετά την ωορρηξία, ονομάζεται ωχρινική φάση είναι πάντα σταθερή και διαρκεί 14 ημέρες. Επειδή οι περισσότερες γυναίκες έχουν κύκλο 28 ημερών έχει επικρατήσει να πιστεύεται ότι η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα (28-14=14). Αυτο είναι λάθος γιατί άν έχουμε κύκλο 35 ημερών, η ωορρηξία είναι την 21η μέρα (35-14=21), ενώ άν εχουμε κύκλο 21 ημερών η ωορρηξία συμβαίνει την 7η μέρα ήδη (21-14=7)!

Τι είναι η περίοδος (έμμηνος ρύση);

Στο δεύτερο μισό του κύκλου (στην ωχρινική φάση), το ενδομήτριο το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας που υπερτράφη και γέμισε με αδένες για να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο αποβάλλεται, αν δεν πραγματοποιηθεί σύλληψη. Το σινιάλο για έμμηνο ρύση το δίνει η απότομη μείωση των γυναικείων ορμονών. Η περίοδος επομένως διώχνει από το σώμα τα κομμάτια του διαλυμένου ενδομητρίου που είναι άχρηστο, εφόσον δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, και προετοιμάζει τον οργανισμό για έναν καινούριο κύκλο.

Ποιές είναι οι γόνιμές μου ημέρες;

Η ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι αποτέλεσμα της ένωσης του σπερματοζωαρίου με το ωάριο. Από την ένωση τους θα προκύψει το έμβρυο που θα αναπτυχθεί στη μήτρα για να γεννηθεί το παιδί. Το ωάριο ζει για 24 ώρες μόνο. Εάν υπάρξει σεξουαλική επαφή τις γόνιμες ημέρες, το σπέρμα εναποτίθεται στον κόλπο και ζεί περί τις 3 ημέρες. Επομένως η γόνιμη μέρα αν και με την αυστηρή έννοια του όρου είναι μόνο μία, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής του σπέρματος και της σχετικής αστάθειας της ωορρηξίας, υπολογίζονται ως γόνιμες-επικίνδυνες μέρες οι 6-7 ημέρες πέριξ της ωορρηξίας.

Γονιμοποίηση

Τα σπερματοζωάρια δια του κόλπου, του τραχήλου και της κοιλότητας της μήτρας φτάνουν στις σάλπιγγες. Η σάλπιγγα παραλαμβάνει με τη βοήθεια των κροσσών, του ακραίου τμήματός της, το ωάριο το οποίο πρόσφατα απελευθερώθηκε με την ωοθυλακιορρηξία. Στη σάλπιγγα θα γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου από ένα μόνο σπερματοζωάριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγώτης) παραμένει στη σάλπιγγα για τις επόμενες 3-4 ημέρες όπου και διαιρείται σε 2,4,8,16 κ.ο.κ. κύτταρα, καθώς η σάλπιγγα το καθοδηγεί προς την κοιλότητα της μήτρας. Αυτό καταδυκνύει το σημαντικότατο τροφικό ρόλο των σαλπίγγων που δυστυχώς η σαλπιγγογραφία δεν μπορεί να ανιχνεύσει καθώς μας δείχνει μόνο αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές ή όχι (υδραυλικό ρόλο) και όχι την λειτουργική τους ακεραιότητα.

Εμφύτευση

Στη συνέχεια, την 5η ημέρα, με τη μορφή της βλαστοκύστης (που απαρτίζεται από 60-120 περίπου κύτταρα) το έμβρυο μεταναστεύει στην κοιλότητα της μήτρας, εμφυτεύεται στο ενδομήτριο («σύλληψη») και συνεχίζει την ανάπτυξή του. Η εμφύτευση αποτελεί την πιο περίπλοκη διαδικασία καθώς απαιτεί τη συνεργασία δεκάδων ορμονικών, βιοχημικών, ανοσολογικών και παρακρινών παραγόντων.

Share this video

Espa