Update cookies preferences
bio

Sofia Mpouchlariotou |

Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

BIOGRAPHY

Η κ Μπουχλαριώτου Σοφία είναι Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος εξειδικευμένη στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία. Η ολοκληρωμένη μετεκπαίδευση της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Aachen Γερμανίας καθώς και η επίσημη αναγνώριση του τίτλου εξειδίκευσής της από την Γερμανική Εταιρία Αναπαραγωγής (Deutsche Gesellschaft für Reproduktionsmedizin) την καθιστά μια από τους λίγους πιστοποιημένους ειδικούς στο χώρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Είναι κάτοχος Διδακτορικής Διατριβής και διετέλεσε Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.


Η ιατρός αποφοίτησε από την Ιατρική Ιωαννίνων το 2000 και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στη Μαιευτική και Γυναικολογία το 2009 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Από τo 2009 εώς τo 2010 εργάστηκε ως Ιατρός σε θέση Επιμελητού στην Γυναικολογική-Μαιευτική Κλινική του St. Clemens Hospitale Sterkrade (Oberhausen, Γερμανία) υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Dr C. Böing με βασικό αντικείμενο τη Γυναικολογική Λαπαροσκοπική Χειρουργική.


Από το 2010 και για τρία (3) έτη εργάστηκε ως ειδικευμένη Ιατρός με καθήκοντα Επιμελήτριας στο Τμήμα Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Aachen Γερμανίας υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Dr J Neulen. Πρόκειται για μια από τις λίγες Πανεπιστημιακές Κλινικές της Γερμανίας με ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα στον τομέα τόσο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όσο και της Γυναικολογικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας. Η ενεργή συμμετοχή της ιατρού στις εργασίες της κλινικής συμπεριέλαβε και ένα μεγάλο αριθμό ενδοσκοπικών χειρουργείων στα πλαίσια της διερεύνησης και θεραπείας της υπογονιμότητας.


 

Στις 23/05/2013 και κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής στις απαιτούμενες εξετάσεις από τον Γερμανικό Ιατρικό Σύλλογο (Ärztekammer Nordrhein), έλαβε τον τίτλο της Ειδικού στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Γυναικολογική Ενδοκρινολογία.

Στις 20/1/2004 της ανατέθηκε η εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Συσχέτιση του κιρκάδιου ρυθμού της αρτηριακής πίεσης με τις διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας, της λειτουργίας του αγγειακού ενδοθηλίου και της έκκρισης της μελατονίνης σε ασθενείς με προεκλαμψία», η οποία περατώθηκε στις 31-10-2008 με επίδοση άριστα (Επιβλέπων: Καθηγητής Νεφρολογίας κος Ι. Στεφανίδης).


Με την επιστροφή της στην Ελλάδα διορίστηκε Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις 16-12-2013 όπου και άσκησε τα εκπαιδευτικά της καθήκοντα ως το 2018.

Παράλληλα από το 2013 διατηρεί ιδιωτικό Μαιευτικό-Γυναικολογικό Ιατρείο στη Λάρισα, έχοντας καταξιωθεί ως αξιόλογος επιστήμονας στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη Θεσσαλία.

Η ιατρός έχει εκδώσει επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σκοπό την συνεχή ενημέρωσή της στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

 1. Melatonin secretion is impaired in women with preeclampsia and an abnormal circadian blood pressure rhythm.
  Bouchlariotou S, Liakopoulos V, Giannopoulou M, Arampatzis S, Eleftheriadis T, Mertens PR, Zintzaras E, Messinis IE, Stefanidis I.
  Ren Fail. 2014 Aug;36(7):1001-7
 2. Uterine prolapse in pregnancy: risk factors, complications and management.
  Tsikouras P, Dafopoulos A, Vrachnis N, Iliodromiti Z, Bouchlariotou S, Pinidis P, Tsagias N, Liberis V, Galazios G, Von Tempelhoff GF.
  J Matern Fetal Neonatal Med. 2014 Feb;27(3):297-302. Review.

 3. Endometrial cancer: molecular and therapeutic aspects.
  Tsikouras P, Bouchlariotou S, Vrachnis N, Dafopoulos A, Galazios G, Csorba R, von Tempelhoff GF.
  Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2013 Jul;169(1):1-9. Review.
 4. Women with one ovary in assisted reproduction technologies: a review of the literature.
  Bouchlariotou S, Tsikouras P, Rösing B, Neulen
  J. Arch Gynecol Obstet. 2012 Oct;286(4):1041-7.Review.
 5. Fertility sparing in cancer patients.
  Bouchlariotou S, Tsikouras P, Benjamin R, Neulen J. Minim Invasive Ther Allied Technol. 2012 Jul;21(4):282-92.
 6. Turner’s syndrome and pregnancy: has the 45,X/47,XXX mosaicism a different prognosis? Own clinical experience and literature review.
  Bouchlariotou S, Tsikouras P, Dimitraki M, Athanasiadis A, Papoulidis I, Maroulis G, Liberis A, Liberis V.
  J Matern Fetal Neonatal Med. 2011 May;24(5):668-72. Review.

 7. Prenatal assessment of arthrogryposis. A review of the literature.
  Dimitraki M, Tsikouras P, Bouchlariotou S, Dafopoulos A, Konstantou E, Liberis V.
  J Matern Fetal Neonatal Med. 2011 Jan;24(1):32-6. Review.
 8. Acute abdomen as initial presentation of gestational choriocarcinoma.
  Liberis V, Bouchlariotou S, Ammari A, Psillaki A, Ntatidou M, Sivridis E, Dislian V, Koutlaki N.
  Arch Gynecol Obstet. 2009 Nov;280(5):859-62.
 9. Undiagnosed maternal phenylketonuria: own clinical experience and literature review.
  Bouchlariotou S, Tsikouras P, Maroulis G.
  J Matern Fetal Neonatal Med. 2009 Oct;22(10):943-8 Review.
 10. Nocturnal hypertension is associated with an exacerbation of the endothelial damage in preeclampsia.
  Bouchlariotou S, Liakopoulos V, Dovas S, Giannopoulou M, Kiropoulos T, Zarogiannis S, Gatselos G, Zachopoulos T, Kyriakou DS, Kallitsaris A, Messinis I, Stefanidis I.
  Am J Nephrol. 2008;28(3):424-30.
 11. Gross calcification of the small bowel in a continuous ambulatory peritoneal dialysis patient with sclerosing peritonitis.
  Poultsidi A, Liakopoulos V, Eleftheriadis T, Zarogiannis S, Bouchlariotou S, Stefanidis I. Adv Perit Dial. 2006;22:104-7.
Espa